Cześć!
Gołąbki to jedna z moich ulubionych potraw. Przyrządzam je na wszelkie sposoby i o dziwo - zawsze się udają! :) Dzisiaj chciałam podzielić sie z Wami moim moim osobistym, lekko zmodyfikowanym przepisem na gołąbki bez zawijania.
Składniki:
połowa małej główki kapusty pekińskiej
3 torebki ryżu błyskawicznego
duży filet z kurczaka
2 średnie cebule
3 duże lub średnie pieczarki
kasza manna
2 jajka
olej
mąka
zioła prowansalskie
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz, mielona ostra papryka, kucharek
Sposób przyrządzenia:
Kapustę szatkujemy, a następnie sparzamy wodą. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy. Kurczaka kroimy na kawałeczki, dodajemy przyprawę do kurczaka. Podsmażamy aż się zrumieni.
Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Następnie dodajemy do niej posiekane pieczarki. Dusimy. Gotujemy kaszę mannę - ja zazwyczaj wykorzystuję proporcje "na oko", czyli około 3/4 szklanki kaszy wsypuję na 1,5 szklanki gotującej się wody i mieszam energicznie, aby zapobiec powstawaniu grudek. Kapustę, ryż, kaszę mannę, kurczaka, cebulę i pieczarki, dwa jajka, sól, pieprz, kucharek, mieloną paprykę, zioła prowansalskie mieszamy ze sobą w dużej misce.
Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy na oleju.
Podajemy z sosem pomidorowym. Gołąbki można także dusić w sosie. Ja sos przygotowałam również "na oko", ze składników takich jak: woda, przecier pomidorowy, sól, pieprz, mąka z wodą i odrobiną wywaru z sosu do zagęszczenia (na sam koniec gotowania):)
Smacznego :)
Miłego dnia :)
No to SMACZNEGO :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMniam!! :)
OdpowiedzUsuńZrobię jutro na obiadek :)
OdpowiedzUsuńMniam ! Dopisuję do zakładek:)
OdpowiedzUsuńja kocham gołąbki zawijane.... nie ma pyszniejszych od tych, które robi moja mamunia.... ale Twoje pewnie też są pyszne.... wyglądają smakowicie i ten sosik... kocham sosy :)
OdpowiedzUsuńJa w ogóle kocham gołąbki :)
UsuńUwielbiam gołąbki. W każdej formie, ale chyba najbardziej się cieszę jak widzę te "tradycyjne" pozawijane w kapustę... :>
OdpowiedzUsuńTeż lubię :):):)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńale pysznie ;)
OdpowiedzUsuńOoo! Muszę wypróbować! Moja mama robi niemal identyczne, tyle że z mięsem mielonym :D Ale ten przepis jest idealny dla mnie, bo mielonego nie jem, więc chętnie zastąpię go kurczakiem :D Zapisuję :D
OdpowiedzUsuńJa też nie przepadam za mięsem mielonym, a kurczak jest OK :)
UsuńPrzepis rzeczywiście zmodyfikowany, ale zapowiada się nieźle. Kotletów mielonych nie lubię, chociaż na te bym się skusiła, bo wyglądem podobne, ale składowo całkiem inne:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam gołabki bez zawijania :)
OdpowiedzUsuńach a ja już po kolacji ;)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda smacznie!:)
OdpowiedzUsuńJa dopiero się zapoznaję z glinkami;) jakie polecasz?
Bardzo lubię zielona i żółtą :)
UsuńGołąbki <3 UWIELBIAM !
OdpowiedzUsuńAleż tu smacznie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńmmmm musze wypróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń